Merkurpassasjen 7. november 1631 – en historisk begivenhet

1629 annonserte Johannes Kepler i en artikkel at Merkur vil passere foran Sola 7. november 1631 og oppfordret til observasjon av begivenheten. Begivenheten ble observert av Pierre Gassendi. Han hadde forventet et større skyggebilde av Merkur, men etter nærmere undersøkelser fant han at flekken var Merkur. At Gassendi fikk øye på Merkur 7. november 1631 var en betydelig suksess for Rudolphine tabellen som Kepler gav ut i 1627.

I motsetning til Venuspassasjen skjer Merkurpassasjen relativt hyppig ca. 13 ganger i løpet av 100 år.

 

Merkurpassasjen 9. mai 2016

Merkurpassasjen 11. november 2019 med observasjoner fra Kanonmuseet og Tycho Brahe Observatoriet var ment å være en del av astronomiforeningens 20-års jubileet. Dessverre fikk vi aldri se skyggen av Merkur på solkula på grunn av dårlig være.

Legger ved et bilde av Merkurpassasjen 9. mai 2016. Har benyttet AiA teleskopet og innstilte kameraet på 0,8 ms. Det er forståelig at Gassendi forvekslet den sirkulære skyggen av Merkur med en solflekk. Legg merke til den sirkulære solflekken under den store solflekken til høyre i bildet.

Les mer om Merkurpassasjen 09.05.2016