Delvis penumbra måneformørkelse

Målet mitt var å finne ut om det er mulig å få oppleve en delvis penumbra måneformørkelse. Jeg har aldri sett en slik formørkelse tidligere, så det kunne være interessant å ta en titt på Månen denne kvelden 10. januar 2010 mellom klokken 18.07 og klokken 22.14.

Under formørkelsen observerte jeg Månen med det blotte øyet og med en vanlig kikkert, for meg var det ikke mulig å oppleve formørkelsen visuelt med det utstyret jeg hadde til rådighet. Jeg koplet astrokameraet til teleskopet Meade ETX-90 og koplet kameraet elektronisk til PC ved hjelp av programmet MaxIm. Bildene jeg tok av Månen i den aktuelle perioden viste ingen tydelige tegn på formørkelse. For meg var observasjonen likevel god øving i praktisk astrofotografering. Jeg vil antagelig stå bedre rustet til å møte med den totale måneformørkelsen 26. mai 2021.

Under kommer to bilder fra annonsert formørkelseperiode og et bilde når perioden er over.

Bilde 1 (foto: TP) viser Månen klokken 18.27.

Appen Sky Safari viser at på dette tidspunktet ligger penumbraskyggen like under Tycho-krateret. Kan du se skyggen på bildet?

Bildet 2 (foto: TP) viser Månen klokken 19.30, en drøy time etter formørkelsen startet.

Trefiredel av overflaten ligger på dette tidspunktet jordskyggens penumbra. Månens nordligste del er ikke formørket. Begge bildene er tatt i formørkelsesperioden fra kontoret hjemme.

 

Bildet 3 (foto: TP) viser Månen klokken 23.03, en time etter formørkelsen.

Bildet er tatt fra verandaen  av fordi månen stod ved dette tidspunktet i sydøst.

Bilde 4 (foto TP) viser teleskopet på kontorpulten og det er rettet mot øst.

Teleskopet er ekvatorialmontert, «Live-vinduet» viser at kameraet peker mot antennen i Høvåg.  Jeg benyttet fjernkontrollen og fikk Månen i synsfeltet ca. en time før formørkelsen.

Litt info om prosessen bak bildene:

«Live-bilde» av Månen ble overført fra Canon til astronomi programmet MaxIm. Benyttet «Live-bildene» og fikk et bra video-bilde med en ISO-verdi på 200 og en eksponeringstid på 0,02 sek.  ISO-verdien og eksponeringstiden ble justert via Canon. Gikk deretter over til «Camera Control-vinduet» i programmet MaxIm og valgte fil-formatet «RAW-monochrome». Valgte den samme eksponeringstid og ISO-verdi som i video-bildene:0,02 sek og 200.  Tok bilde og gikk til histogrammet og valgte «Moon» innstillingen. Dretter ble fagene konvertert i henhold til kameraets RGB standard. Resultater vises i Bilde 3.

Les mer på:

http://www.verdensrommet.org  (stikkord: ETX 90 PE)