Vi syr sammen bilder

Sensoren i kameraet gir et synsfelt på (16,5 x 13,8) bueminutter, nok til å vise omtrent ¼ av Månens overflate. Jeg ønsker et større utsnitt av Månen. Bildet skal vise Månens sydlige del med Tycho krateret i sentrum.

Jeg fant det var lurt å legge meg i tørrtrening i dagslys med et motiv som står i ro i forhold til teleskopet. Høvågmasta var et høvelig motiv. Jeg tok de to følgende bildene ved dårlig sikt. Bildet 1 viser mer av skogen og bildet 2 mer av masten.

Bilde 1                                                                  Bilde 2

Bilde 3

Bilde 3 er et mosaikkbilde sydd sammen av bildene 1 og 2. Prosedyren som er brukt i Skycapture kalles for «stitshing».  Den delen av bilde 3 som ligger mellom de to sorte sladdene finner vi igjen i både bilde 1 og bilde 2. Den øvre delen stammer fra bilde 2, den nedre delen fra bilde 1. Mosaikkbildet har et større synsfelt.

Etter tørrtreningen var jeg klar til astronomiske mosaikkbilder. Kvelden den 6. februar 2020 var været fint. Teleskopet stod i «Polar Home Position» og ble plassert i gropene på verandaen. Kontrollerte tiden og datoen i fjernkontrollen og satt i gang «Easy-Align»-prosedyren. Det gikk som smurt, og jeg kunne styre teleskopet mot Månen. Bildene 4 og 5 ble tatt omtrent klokken 21.55:

Bilde 4 viser den sydøstlige delen av Månen, 92 % belyst, to dager før fullmånen. Bilde 5 viser Månens «solside», den sydvestlige delen av Månen.

 

Bilde 6 er sydd sammen av bildene 4 og 5.
Vi ser Tycho krateret sentralt i bilde.

 

Månen på bildene er forstørret 195 ganger, og bildene har en oppløsning på 0,7 buesekunder som tilsvarer 1,2 km på Månen.

Bilde 8 viser den nordøstlige delen av Månen,
sydd sammen av to bilder med Copernicus krateret i sentrum.

Kepler krateret (diameter: 31 km*), er det største krateret i sydøstlig retning i forhold til Copernicus. Den lysende flekken øst og midt på bilde er Aristarchus krateret. Diameteren på krateret er 40 km. Aristarchus (280 f.Kr.) fra Samos i Hellas benyttet en geometrisk trekant og fant avstanden mellom Månen og Jorden.

*Virtual Moon Atlas 6.0

Les mer om bruken av mosaikkbilder i undervisningen på UIA v/Gard Inge Rosvold.