Tycho krateret påsken 2019

På langfredag kveld fikk jeg se måneoppgangen fra hyttevinduet på Hovden. Teleskopet og kameraet i okularholderen var ferdig montert i stua og klar for mitt første månebilde.

Teleskopets synsfelt er 65 bueminutter og forstørrelsen er 48X. På langfredag hadde Månen en tilsynelatende størrelse på 32,4 bueminutter. Det ville med andre ord være plass til 2 måner i synsfeltet.

På langfredag erstattet jeg okularet med kameraet Meade PLI-G. Kameraet tar bildet av Månen i primærfokus. Sensoren gir et bilde av Månen på skjermen som har mindre utstrekning og større forstørrelse. Utstrekningen av bildet er (16,5 x 13,8) bueminutter ifølge SkyMap kalkulatoren. Beregningene baserer seg på teleskopets brennvidde (1250mm) og størrelsen på sensoren (6,18mm x 5,85 mm). Sensoren er av typen Sony IMX 178 CMOS.

Bilde av Tycho krateret under fullmånen påsken 2019

 

Jeg benyttet AIA-teleskopet ETX-90 og kameraet Meade LPI-G. Jeg så hele Månen, 99,6% belyst i teleskopets synsfelt. Vi ser at bildet av Månen som treffer sensoren er mindre enn bilde av Månen som treffer netthinnen. Ved fullmåne kommer forandringen i Månes geologi tydelig fram, spesielt vises kontrasten mellom det gamle høylandet (lyst område) og det nyere og flatere lavlandet (mørkt område).