Polaristrekanten i synsfeltet

I vinter har jeg fått ETX-90 teleskopet «ut av skapet» og inn i stua. Her har jeg utviklet en prosedyre for synkronisering av teleskopet mot stjernehimmelen. På Hovden fikk jeg teleskopet «ut av stua» 4. april 2019 og fikk erfare at prosedyren faktisk var korrekt! Fire dager senere gikk det betydelig raskere å få teleskopet i utgangsstillingen, «Polar Home Position». Jeg roterte først teleskopet litt rundt nord-foten, tiltet teleskopet litt opp og ned til trekanten ble synlig i okularet, og satte teleskopet ned. Deretter regulerte jeg plattformens helningsvinkel litt til trekant ble sentrert i synsfeltet.

 

Bilde 1: Stjernehimmelen nord for Andøya 8. april 2019 klokken 21.30 2019

Den røde sirkelen på bildet 1 viser teleskopets synsfelt. Polaristrekanten er synlig i synsfeltet. Lillebjørn strekker seg ut parallelt med breddesirklene og er ved dette tidspunktet øst for meridianen.

 

Bilde 2: Koordinatene Alt/Az og RA/dec.

 

I bilde 2 viser Alt/Az koordinatsystemet stjernehimmelens Nordpol (CNP) der 58-breddegraden krysser meridianen. Himmelens Nordpol ligger omtrent 40´ øst for Polaris. Stjernekartet er orientert riktig når meridianen er orientert i retning nordsyd.

 

Den røde sirkelen på bildet viser størrelsen på teleskopets synsfelt. Stjerneprogrammet SkyMap har beregnet diameteren i sirkelen til 65 minutter (65´). Vi ser Polaris og de tre stjernene som danner Polaristrekanten. Polaris ligger i sentrum av sirkelen, og vi ser de tre stjernene som danner hjørnene i Polaristrekanten. Den hvite stjernen sydvest for Polaris har magnitude 6. Polaris ligge omtrent midt mellom de to andre, som begge har magnitude 8.

 

Bilde 3: Vi ser Polaristrekanten gjennom teleskopets okular speilvendt i forhold til hva vi ser med det blotte øyet.

 

Bilde 3 er et speilbilde av bilde 2. Polaristrekanten i den røde sirkelen har samme orientering som den vi ser i teleskopets synsfelt. Det er alltid gøy å få bekreftet at Polaristrekanten i teleskopets synsfelt er orientert «etter boka». De var første gangen jeg opplevde dette på Hovden 4. april 2019 klokken 23.21. En astronomisk lykkefølelse kom som «lyn fra klar himmel». Stjerneprogrammet beregnet en korrekt plassering av Polaristrekanten!

Det er Meade ETX teleskopets lysåpning (90 mm) og f-forhold (13,8), samt okularets brennvidde (26 mm), som bestemmer dimensjonen på synsfeltet (65´).