Betonghellene på plass 19.03.2019

Liten milepel i dag: Alle betonghellene kom på plass på plattformen til observatoriet.

 Foto: Ragnar

Ragnar Kalleberg i en melding til AiA medlemmene:

Nå kan man gå rundt omkring på hele plattformen uten å snuble eller vrikke ankelen. Hvorfor legge 101 firkantede betongheller på en rund plattform? Fordi de er tunge! Hver helle veier 30 kg, til sammen veier de 3030 kg. De er en vesentlig del av ballasten som hindrer at plattformen og observatoriet velter i vinden. For underlaget som plattformen står på er fredet, det er ikke lov å bore bolter ned i fundamentet, alle våre tiltak skal være reversible. Bygning og plattform og betongheller og annen ballast veier til sammen ca 6,5 tonn og bør tåle alt som værgudene kan stille opp med.

Neste uke (mandag og tirsdag hvis været vil) står taket for tur. Det må senkes omtrent 10 cm slik at takpappen kan brettes opp mot kuppelskjørtet for å få en tett skjøt. Vi senker taket, en profesjonell taktekker fikser resten» 

Utfordringen her blir å hindre at vann trenger inn mellom kuppel og tak.

 

Foto: Tarald

Takk for en hyggelig dugnad, Ragnar, Tor Gunnar og Trygve! Varme karbonader og flødepoteter smakte ekstra godt etter mange tunge løft.