Tycho Brahe Observatorium på Møvik

En stor dag for AIA. Alt gikk 100% bra med flyttingen.

Se dagens bilder og videoer.

 

Tycho Brahe Observatoriet i kanonstillingen på Møvik klokken 12.40

 

Kontrollrommet og kuppelen på lasteplanet klokken 08.12

 

Trond Hugo Hermansen er formann i Astronomiforeningen i Agder (AiA). Her svarer han på spørsmålet: «Trond, hva er det som skjer?».

 

Firmaet Nordic Crane brukte en 200 tonns kran med en maksimal rekkevidde på 82 meter når lasten er 3 tonn i følge nettkalkulatoren. Det var helt spesielt å se at kuppelen forsvant i tåka på vei opp til kanonstillingen

 

Prosjektleder Ragnar Kalleberg (AiA): «Underbygget på vei gjennom luften»

 

Her ankommer underbygget (observatoriets kontrollrom). Kontrastbehandlingen av bildet  fikk kontrollrommet «ut av» tåka. NN fra Nordic Crane er klar til å ta imot kontrollrommet

 

Astrokameraet (Canon EOS 60 Da) «så» gjennom tåka under fokuseringen i opptaket (uforståelig?)

 

Vi kunne ikke se dronen til Arne Martin Kristiansen med det blotte øyet, men kameraet kunne det. Kontrollrommet henger 70 meter over bakken, det er ikke synlig ennå. Her ser vi droneopptaket:

Observatoriet ankommer Møvik – et droneopptak
Kilde: Arne Martin Kristiansen, youtube

Kontrollrommet er nesten på plass. NN fra Nordic Crane har radiokontakt med kranføreren (NN) og gjør klar for landing. Ragnar Kalleberg kontrollerer at kontrollrommet «inntar plassene» med nøyaktighet på ca. 1 cm. Til venstre står Michael Svaba og nærmest kameraet står Kai Krabbesund. Ragnar i gul vest kontrollerer fremre del av kontrollrommet

 

Kontrollrommet «faller» langsomt på plass med en konstant fart på ca. 1 cm/s og treffer fundamentet klokken 10.21 LT (09.21 GMT). Samarbeidet fungerte perfekt og «skoen» hadde riktig størrelse. Du er god med tommestokken, Ragnar!

 

Kuppelen er på vei, melder kranføreren (NN). Den er ikke synlig fra kanonstillingen. Bildet er tatt i retning sydøst som stillebilde i videomodus. Bildet er behandlet i programmet MaxIm, og de mørke pikslene tømt for ladning (fotoner). Vi kan da se armen og kuppelen.

 

Kuppelen er på vei i tåka og usynlig for det blotte øyet. Trikset var å trykke på fokuseringsknappen under videoopptaket. I fokuseringsøyeblikket ble tåka borte fra videoen. Her et stillbilde fra videoen.

 

Her ser vi med det blotte øyet at kuppelen nærmer seg

 

Kuppelen måtte roteres litt for å komme i rett spor. Det var markert kontrollmerker på kuppel og kontrollrommet som skulle stemme overens. Prosessen varte i 92 sekunder. Videoen er trimmet ned til 11 sekunder.

 

Kai Krabbesund: «Mangler 3-4 cm på streken, må vries med klokka». Kuppelen var på plass klokken 11.22 LT

 

Tor Martin Lien (UiA) og Øyvind Tobiassen (AiA) fikk oppleve at kuppelen passet som «hånd i hanske»

Tor Martin er seniorrådgiver på kommunikasjonsavdelingen og har fulgt utviklingen av Observatoriet på UiA gjennom årene. (Les litt historikk). Han ser for seg at UiA og AiA kan samarbeide om et opplegg for lærerstudentene både i Grimstad og Kristiansand.

 

Trond er førnøyd med dagen

 

Hva tenker du nå, Ragnar?

 

Ragnar deler sine tanker etter utført arbeid

 

Ragnar takker kranføreren (NN) og resten av mannskapet på Nordic Crane

 

NN fra Nordic Crane: «Det er godt å få det på plass»

 

Det var en god dag for AiA. En fornøyd gjeng jubler over resultatet.
Fra venstre: Michael Svaba, Tarald Peersen, Trond Hugo Hermansen, Ragnar Kalleberg og Kai Krabbesund