Vi fant Rigel – en stor opplevelse på Møvik 05.02.2019

Amatørastronomene fikk teleskopet Meade ETX-90 ut av skapet. Vi strevde litt med deklinasjonskalaen (Dec-skalaen) og rektascensjonsskalaen (RA-skalaen). Vi fant Rigel, den sterkeste stjernen (m=+0,28) i Orion rett nord for Haren.  Det var gøy å oppleve at timevinkelen (HA=0h11m) og deklinasjonen (Dec = -8 grader) stemte med informasjonen i stjernekartet. Vi fikk også bekreftet «Align Successful» med hjelp av mobiltelefonen. Vi fikk alle oppleve gleden med å få noe til og at Newtons lover kan inspirere og glede oss i astronomiforeningen.

 

Mobiltelefonen bak okularholderen viser at Align-prosedyren har vært vellykket.

Personlig har jeg stor glede å lese litt om teleskopet referansestjerne denne tirsdagskvelden. Rigel lyste flott på stjernekartet, men å se Rigel og alle de andre stjerne med det blotte øyet denne kvelden var også en stor opplevelse.

 

Rigel er en dobbeltstjerne. Legg merke til at bildet er tatt med Meade LX 200 16 tommer (SkySafri).

Du kan lese mer om Multiple stjernesystemer.