«Metochi teater» på Lesbos

Mandag 17. juni klokken 22:00 starter første forestilling om stjernehimmelen i «Metochi teater» med publikum fra Universitet i Agder. Fra sin teaterstol (stein) får kollegaer fra Naturvitenskaplig Institutt se den samme stjernehimmelen som Aristoteles observerte for 2350 år siden.  Hans observasjonssted var Kallonibukta, få kilometer fra Metochi. For anledningen har Instituttleder Dag Olav Andersen engasjert skuespiller Persi (Tarald Peersen) til å gi en forestilling. I pausen vil publikum få anledning til å observere den kjente kulehopen i Herkules, kalt M13, som Edmund Halley oppdaget i 1714. Alle stjernene i M13 er født i samme sky. Hopens diameter er 145 lysår og avstanden ut er 25 000 lysår.

Utsikten fra «Metochi teater». Stativet er plassert på scenen.

 

Persi ønsker publikum tar med iPad/iPhone med appene: Star Walk (kr 23), en app som viser deg stjerner, stjernebilder, og satellitter i sanntid ved at du holder iphone eller ipad opp mot himmelen, og en lommelykt, f.eks. FlashLight (kr 7) eller Light (gratis).