SkySafari på Hovden

 

Jeg har flere ganger beundret stjernehimmelen fra veien inn til BreiveDet er stort å oppleve stjernebilde Orion på vest himmelen med det blotte øyeten opplevelse som motiverer meg mer praktisk astronomi. 

Bilde 1: Stjernebildet over Hovden 13. januar 2021

Det er vanskelig å ta det perfekte bilde av en god opplevelse, men det er alltid  gøy å gjøre et forsøk eller to. Bilde 1 viser litt av stjernehimmelen jeg fikk oppleve under stjernehimmelen på Hovden 13. januar 2020. Bildet er teknisk dårlig, men godt nok til å framkalle gode minner 

Bilde 10: Stjernehimmelen over Hovden 13. februar 2021 – Kontrastbehandlet

Bilde 10 er tatt under gode observasjonsforhold 13. februar 2021. Kontrast behandlingen har ført til stor dybde i bildet. I bakgrunnen ser den nedre delen av Storenut til høyre i bildet og bak Storenut reflektere himmelen lyset de viktige kraftanleggene ved Ormsavatnet og Vatnedalen. Helt fremst i bildet ser vi snøen reflektere det røde lyset fra hodelykten min. Vi ser også en hytte i bildets synsfelt Legg merke til stjernebilde Vannslangen til venstre i bildet (Hydra)den har en bue på mørkeblåe himmelen. Den greske mytologien bretter om vannslangen heller vann i  en koppen. Koppen miner lit om den Lille Karlsvogna.  

Bilde 3: Stjernehimmelen over Hovden 13. februar 2021

Fargene i Bilde 10 fikk jeg ikke observert med det blotte øyet. Gode bilder av stjernehimmelen om vinteren har stor kontrast mellom den mørke stjernehimmelen og de små runde stjernene, slik de framstår i Bilde 3. Om himmelen er blå om natten er antagelig delte meninger om. Stemningen som vises i Bilde 10 kan med et par tastetrykk endres til Bilde 11.  

Bilde 11 viser en ny versjon av Bilde 10

Bilde 11 er en ny versjon av Bilde 10, begge bildene stammer fra samme datafil, men der har fått ulik bildebehandling. Landskapet er lysere og himmelen har fått flere gråtoner, sammenliknet med Bilde 10.

Bilde 6: Stjernehimmelen over Hovden 13. februar 202 – Bilde 3 elektronisk forstørret til 200%

Bilde 6 viser at observasjonsforholdene var gode 13. februar 2021, bildet er elektronisk forstørret fra 25% (Bilde 3) til 200% (Bilde 6)Den store diffuse lysflekken i sverdet er Orion tåkakjent som et fødested for nye stjerner.  

Les mer her:   Bloggen Orion over Breive