Stjernehimmelen er klar, er du klar?

Som regel er jeg ikke klar nok til å dra ut for å se stjernehimmelen med det blotte øye. Går turen til hytta tar jeg teleskopet med i bilen. Men her blir den altfor ofte liggende ubrukt. Hvorfor svikter min interesse om å ta i bruk mitt personlige «Vindu mot Universet». Det er jo meningsløst å frakte teleskopet fram og tilbake til hytta uten å ta det i bruk. Er dette manglende interesse for praktisk astronomi?
         

På Astronomiforeningens møter på Møvik skjønte jeg omsider at det var heller en personlig oppdatering som skulle til. Hva kan jeg så gjøre for å overvinne terskelen og ta teleskopet i bruk igjen?

Konklusjonen min: Lag en veiledning som er klinkende klar. Følg veiledningen steg for steg til du treffer stjerne, innendørs ved hjelp av kompass og utendørs ved hjelp av Polaris. Husk at du har jobbet i forsvaret i 21 år og drillet kadetter til å treffe kirkespiret i Vennesla i en tenkt øvelse i ytre ballistikk på datamaskinen. Dette greide vi til slutt etter mye prøving og feiling, i samarbeid med Byrge Birkeland og dataprogrammet MathCad.

Kall det gjerne et nyttårsforsett: «Lær deg bruken av teleskopet og treff stjernen utendørs». Tirsdag 22. jan. traff jeg stjernen innendørs på Møvik. Jeg ble inspirert av Rune. Han traff stjernen med samme teleskop utendørs. Neste tirsdagsmøte fortsetter vi treningen både innendørs og utendørs.

Blir du med? AiA har flere ETX-teleskoper i skapet!