Metochi 25 år

«Verdensrommet er begripelig» (Pythagoras, Aristoteles, Aristarchus, Eratosthenes…)

I 2002 ble jeg invitert av Cornelia på tur til Lesbos, nærmere bestemt Xristos. Var ikke særlig begeistret i starten, måtte tenke meg litt om. Tankene mine gikk tilbake til 1995, året jeg traff Haakon Smedsvig Hanssen, vi underviste begge i faget Natur Samfunn og Miljø (NSM) i lærerutdanningen. Haakon var en fantastisk foreleser, han ønsket å komme nær kilden, der de kjente greske filosofene levde og utviklet sine teorier. Han satte i gang Metochi eventyret, inviterte studentene til klosteret og bygde Xristos til glede for ansatte ved høgskoler og universitet.


Jeg var nysgjerrig på det han hadde fått til og takket ja til Cornelias invitasjon. På Lesbos har jeg bokstavelig talt hatt stjerner i blikket i 15 år. Stjernene har ledet meg til de greske pionere som levde i perioden fra 500 f. Kr. til 150 e. Kr. De hadde en urokkelig tro på at universet er begripelig og mente at observasjoner, logikk og matematikk kan avlive det mytiske univers. Trangen til å forstå det ubegripelige arvet astronomene på 1500 tallet og fram til i dag. I dag forstår jeg at Haakon ønsket å legge deler av NSM undervisningen til Hellas, stedet de greske filosofene bygget veien til forståelsen av det ubegripelige.

Peersen, T. (2018). Verdensrommet sett fra Metochi. I K. Grødum, P. Repstad, & K. Bry (Red.), Metochi : Arbeidssted, møteplass, klosterfred, s.127. Oslo: Res publica.

Verdensrommet sett fra Metochi

Lesbos har gunstige observasjonsforhold. Nordens lyse sommernetter egner seg dårlig for observasjon av stjernehimmelen. Her er nattehimmelen klar, mørket setter inn tidlig, og temperaturen forblir behagelig, fra vår til høst. Observasjoner kan starte, mens Solen allerede står høyt på himmelen i Kristiansand. Fra Metochi kan vi oppleve mange kjente attraksjoner på nattehimmelen. Det er lite lys fra bygninger i nærheten og som regel fint vær. Kanskje kan Verdensrommet sett fra Metochi bli en attraksjon?

De greske pionerne Pythagoras, Aristoteles, Aristarkhos og Eratosthenes hadde en urokkelig tro på at universet er begripelig, og de mente at observasjoner, logikk og matematikk kan avlive det mytiske univers. Trangen til å forstå det ubegripelige arvet astronomene på 1500-tallet, og den driver dem i dag til utviklingen av astronomi som vitenskap

En kveld under stjernehimmelen på Metochi kan by på en reise i verdensrommet der vi møter objekter knyttet til astronomiens historie. På realfagsinstituttets personalseminar i 2013 for eksempel, startet vi ved Polaris i Lillebjørn, fortsatte langs halen til Storebjørn, satt kursen videre til Arcturus og Saturn, øst for Månen. Deltakerne fikk se planeten gjennom et lite teleskop plassert i steinrøysa bak Metochi. Med det blotte øye oppdaget vi Den internasjonale romstasjon (ISS) som passerte Vega og plutselig forsvant i skyggen av Jorda. På veien til Melkeveiens sentrum møtte vi Antares, den sterkeste stjernen i Skorpionen. Reisen i Verdensrommet avsluttet i Herkules-firkanten, der Halley fant en samling stjerner, en kulehop, som tar seg godt ut i teleskopets synsfelt.

Georgios Konstantinidis er arkitekten bak amfiet i skråningen bak klosterannekset. Han satte spaden i jorda i mars 2014. Tre måneder senere sto det imponerende byggverket ferdig. Nå har Metochi et godt steinfundament for teleskoper.

Stor takk for alle de fine opplevelsene jeg har hatt under stjernehimmelen på Metochi. Alt ligger til rette for at stjernehimmelen kan bli en attraksjon også i framtiden.

Clear Sky Tarald Peersen

http:/www.verdensrommet.org/Metochi

Les mer om verdensrommet sett fra Metochi.