Sol- og Måneformørkelse

Solformørkelse i Manavagat i Tyrkia 29.03.2006. Collage. Fotos: Jan Lexander

Solformørkelse og måneformørkelse forekommer når de tre himmellegemer (Sol, Måne og Jord) ligger på linje, astronomene kaller denne linjen for knutelinjen. Knutelinjen er skjæringslinjen mellom Jordens og Månens baneplan, disse to planene danner en vinkel på 5 grader. Solformørkelse og måneformørkelse forekommer ca 2 ganger i året ved henholdsvis nymåne og fullmåne. Månen og Solen har tilsynelatende samme diameter på himmelen fordi avstanden til Solen er ca 400 ganger større avstanden fra Jorden og ut til Månen og at forholdet mellom Solens diameter og Månens diameter er også ca 400.

Solformørkelse i Manavagat i Tyrkia 29.03.2006. Collage. Fotos: Jan Lexander
Bilde: Solformørkelse i Manavagat i Tyrkia 29.03.2006. Collage. Fotos: Jan Lexander

Les undervisningsnotatene om sol- og måneformørkelse (pdf).