Pålogging
Siste bilde i Bildegalleri
Linjalen mot Polaris
Siste kommentarer
Tilkoblede brukere
Det er 0 brukere og 0 gjester på nettstedet.
Hjem | Blogger | Bloggen til Tarald Peersen

UiA-teleskopet vil følge kometen ISON på vei mot Solen

 

Starry Night

Bildet viser kometens posisjon 18. oktober klokken 04:35, den har passert planten Mars på østhimmelen. Bildet viser også Regulus, den sterkeste stjernen i Løven. Vinkelavstanden mellom Mars og komten er i underkant av en grad. Den er på dette tidspunkt ikke synlig med det blotte øyet. Kometens magnitude er 9,51, det vil si at den har en lysstyrke som er 25 ganger mindre enn den svakeste stjerne vi kan se med det blotte øyet.

Det blir spennende å følge kometen på vei mot Solen.  Den runder Solen 18. november klokken 1930. Hva som skjer med kometen er usikkert. Tidevannskreftene kan rive kometen i stykker, fragmentene kan bli liggende som perler på en snor langs kometens bane.  Solvinden og strålingstrykket fra Solen kan føre til at kometen får en lang hale som vi kan observere med det blotte øyet 9. desember etter solnedgang. Se NASA: Dagens bilde 2013 17 oktober

Venuspassasjene 2004 og 2012

Bilder tatt 8. juni 2004 med teleskopet og webkamera

Venus passerer Solen, observert med webkamera fra UiA observatoriet i Kristiansand 8. juni 2004.

Aktiviteter 2012 - se film

Aktiviteter på Tycho Brahe Observatoriet 6. juni 2012 (film med kommentarer). Neste venuspassasje som er synlig fra Kristiansand er i desember 2125.