Pålogging
Siste bilde i Bildegalleri
Linjalen mot Polaris
Siste kommentarer
Tilkoblede brukere
Det er 0 brukere og 0 gjester på nettstedet.
Hjem

FAQ - Spørsmål og svar

Under utarbeidelse. Hjelp oss gjerne ved å sende ditt spørsmål post@verdensrommet.org

Bruker

 • Hvordan får jeg brukerkonto i verdensrommet.org?
 • Hva gjør jeg hvis jeg har glemt passordet?
 • Hvordan endrer jeg brukernavn, passord eller e-post?
 • Kan jeg ha flere brukerkonti i verdensrommet.org?

Publisering

 • Q: Hvordan redigere det jeg har publisert?
  A: Du må være logget inn. Dobbeltklikk tittelen til bildet i Bildegalleri, innlegget i Observasjonslogg eller Studentarbeid. Du vil få opp en Rediger-knapp. Klikk denne og rediger innlegget. Husk å lagre.
   
 • Q: Kan en kladd lagres slik at den ikke vises for andre?
  A: Som ikke-administrator kan du ikke lagre noe uten at det publiseres. Kladd i en tekstbehandler på maskinen din og kopier derfra når det er klart for publisering.

Bildegalleri

 • Q: Hvordan laste opp et bilde?
  A: For å laste opp bilder velger du “Opprett innhold” i venstre marg, deretter velger du “Bilde". Du får opp bildet "Opprett Bilde". Her gir du bildet en beskrivende tittel, velger galleriet som tilhører din gruppe. Så klikker du på “Bla gjennom...” og navigerer deg fram til bildet som skal lastes opp. Som tekst skriver du informasjon du vil ha med om bildet.
   
 • Q: Hvor stort kan bilder være?
 • A: Det er en begrensning på 1 MB pr bilde. Maksimalt kan du laste opp 50 MB.
   
 • Q: Hvordan gjøre bilde mindre?
 • A: ....

Observasjonslogg

 • Q: Hvordan opprette en observasjon?
  A: For å opprette en observasjonslogg velger du "Opprett innhold" i venstre marg, deretter "Observasjon". Du får opp bildet "Opprett Observasjon". I bildet du får opp skriver du en fornuftig tittel i tittelfeltet, og fører inn selve observasjonen i tekstfeltet. Det går også an å knytte bilder og dokumenter til teksten.

Studentarbeid

 • Q: Hvordan publisere under fanen Studentarbeid?
  A: Du må være logget inn. Velg Opprett innhold fra brukermenyen og velg dokumenttype Undervisningsopplegg. Fyll ut for tittel og velg Studentarbeid i nedtrekksmenyen som merkelapp. Skriv innlegget under tekst, evt. legg ved bilder og lagre. Du vil finne ditt innlegg under Studentarbeid i toppmenyen.

Kommentering

 • Q: Hvordan kommentere?
 • A: Du kan kommentere bilder, observasjoner og studentarbeider.  Velg “Skriv ny kommentar” i underkant av det du vil kommentere. Skriv inn teksten du ønsker, klikk på “Forhåndsvis” og deretter “Lagre”. Det er også mulig å svare på andres kommentarer.

Knytte bilder, hyperlenker og dokumenter til et innlegg

 • Q: Hvordan knytte bilder, hyperlenker og dokumenter til?
  A: Bilder og dokumenter kan knyttes til en tekst på flere måter. I tekstvinduet kan du sette inn et bilde i selve teksten ved å klikke på bilde-ikonet som vist under. En hyperlenke kan legges til ved å klikke på lenke-ikonet. Bilder og dokumenter kan knyttes til en observasjon eller et studentarbeid på flere måter. Du kan laste opp bilder som vedlegg til en tekst. Klikk på "Attached images" som du finner under selve tekstfeltet. En meny kommer opp. Her kan du velge fra bilder som allerede finnes i et bildegalleri. Du kan velge flere bilder fra et galleri ved å holde nede skift- eller kontrolltasten. Du kan også laste opp et nytt bilde fra din egen PC ved å klikke "Bla gjennom..." og navigere deg fram til bildet. Angi en fornuftig tittel og klikk på "Last opp". Vil du legge ved et dokument, klikker du på "Vedlagte filer" som du også finner under selve tekstfeltet. Deretter klikker du på "Bla gjennom..." og navigerer deg fram til dokumentet. Klikk deretter på "Legg ved". Det er mulig å legge flere filer bilder og dokumenter ved en tekst ved å gjenta operasjonene over. NB! Husk å klikke på "Lagre" når du er ferdig.
Venuspassasjene 2004 og 2012

Bilder tatt 8. juni 2004 med teleskopet og webkamera

Venus passerer Solen, observert med webkamera fra UiA observatoriet i Kristiansand 8. juni 2004.

Aktiviteter 2012 - se film

Aktiviteter på Tycho Brahe Observatoriet 6. juni 2012 (film med kommentarer). Neste venuspassasje som er synlig fra Kristiansand er i desember 2125.