Pålogging
Siste bilde i Bildegalleri
Linjalen mot Polaris
Siste kommentarer
Tilkoblede brukere
Det er 0 brukere og 0 gjester på nettstedet.
Hjem

Observasjonslogg

Store solflekker 24. oktober 2013

 

 

Astrofysikkstudentene (fra venstre) Christen S Settemsdal, Håkon Stålesen, Ole Jakob Lekvam og Magnus G Berglund studerer solflekker. De forsøker å fjerne uønsket lys som ødelegger detaljene i bildet. En stram T-skjorte foran teleskopet er et av virkemidlene som tas i bruk.

 

Bildet viser noen av solflekkene 24. oktober 2013. Kameraet (Canon EOS 60a) er koblet til UiA-teleskopet (16 tommer). Astronomiprogrammet MaxIm har eksponert, kalibrert og fargebehandlet bildet. Bildet er ikke kontrastbehandlet. Her kan du se Solen fra verdensrommet.

 

 

 

UiA-teleskopet vil følge kometen ISON på vei mot Solen

 

Starry Night

Bildet viser kometens posisjon 18. oktober klokken 04:35, den har passert planten Mars på østhimmelen. Bildet viser også Regulus, den sterkeste stjernen i Løven. Vinkelavstanden mellom Mars og komten er i underkant av en grad. Den er på dette tidspunkt ikke synlig med det blotte øyet. Kometens magnitude er 9,51, det vil si at den har en lysstyrke som er 25 ganger mindre enn den svakeste stjerne vi kan se med det blotte øyet.

Det blir spennende å følge kometen på vei mot Solen.  Den runder Solen 18. november klokken 1930. Hva som skjer med kometen er usikkert. Tidevannskreftene kan rive kometen i stykker, fragmentene kan bli liggende som perler på en snor langs kometens bane.  Solvinden og strålingstrykket fra Solen kan føre til at kometen får en lang hale som vi kan observere med det blotte øyet 9. desember etter solnedgang. Se NASA: Dagens bilde 2013 17 oktober

Observasjonsprogrammet 10. oktober 2012

 UiA studentene observerte kometen P168/Hergenrother og 51 Pegasi10. oktober 2012

Vi fant kometen rett nord for y (84) Pegasi) i området pilen peker mot 10. oktober 2012: Kometen passer like vest for 79 Pegasi om natten 14. oktober. 79 Pegasi ligger nesten på linjen gjennom Alpheratz og Scheat. Stjernene i kartet over har en magnitude mindre enn 8. 6. oktober var magnituden 9,2 (Piotr Guzik). Kometen passerer Jorden i en avstand på 0,4 AU.

Litt informasjon om 51 Pegasi

51 Pegasi (stjerne no. 51 i Flamsteed katalogen) er gul hovedseriestjerne og er av samme spektraltype som Solen (G2 V stjerne) som ligger 50 lysår fra oss og radius som er 1,2 ganger større enn Solen. Den ligger rett vest for Pegasus firkanten og omtrent like langt fra stjernene Scheat og Markab. Stjernen har en overflatetemperatur på 5874 Kelvin. Stjernen har en lysstyrke på 5,43. Varierer litt i lysstyrke på grunn av ekstrasolar planeten formørker stjernen. Stjernen har en luminositet (energiproduksjon) som er 1,5 ganger større enn Solen. Stjernen er singel med ekstrasolar planet.

Den ekstrasolare planeten har fått navnet 51 Pegasi b, den har en masse som er halvparten så stor som Jupiter massen, avstanden til stjernen er 0,053 AU og den roterer med en periode på 4,23 dager. Denne planeten var den første planeten som ble oppdaget rundt en «levende» stjerne. Den ble oppdaget 1995.

Observasjonsprogrammet 10. oktober 2012

Observasjonslogg 4. april

Vedlagt er to av mange bilete eg tok kveld/natt 4. april. Sidan det var fyrste gong med nytt teleskop er det ikkje dei riktig beste bileta. Legger dei likevel ut for å vise korleis det nye synsfeltet er for dei som ynskjer det. Bileta er av månen (duh!=] ) og Pleiadene.

 

Bilete nå under vedlegg. Sorry the delay!

Bilete av månen 2. desember 2011

THE MOON by Gard (photoshopedit).jpg

Dette er eit mosaikkbilete (2stk) av månen som er tatt med 10" Meade teleskopet til UiA (som no snart skal byttast ut). Bilete er redigert for at det ikkje skal vere så synleg overgong mellom mosaikken. Begge bileta blei tatt kvelden 2. desember frå Gimlemoen, Kristiansand. Kameraet var Canon EOS II og lukkertida var 1/20 sekund.

Observatør: Gard I. Rosvold (artikkelforfattar)

Hva skjer nå 5 bilder av Sola "stables" sammen og summeres til ett bilde?

Klokken er 13:00 11.mars 2011, været er fint. I dag vil jeg "rense" bildene av Sola. Jeg vil fjerne de sorte flekkene som ikke er solflekker, disse uønskede flekkene er spor etter støv på sensoren. Jeg tar 5 bilder med 5 sekunders mellom rom, plasserer dem automatisk i mappen "Observasjoner 11042011". Deretter vil jeg benytte ImMax programmet og  "stable" bildene. Bildene i stabelen må justeres slik at alle solflekkene blir liggende på samme sted. Resultatet legger jeg ut i denne observasjonsloggen.

Solflekkgruppen på vei mot vestlig rand 28032011

Bildet er tatt klokken 1149 28. mars 2011. Eksponeringstiden er 0,02 sekunder, ISO følsomheten er satt til 100. Bildet har størrelsen 581 kB.

Bildet er tatt med Canon EOS 20D, lagret i kameraet og overført til PC vha programmet EOS Viewer Utilities. Bildet er ikke kontrastbehandlet. Dersom vi skal legge ut et bilde som har en størrelse over 1Mb må vi bruke "Prt sc" etter at bildet er hentet inn i programmet Paint. Informasjon om dette blir gitt senere.

Det er meningen å følge denne flekkgruppen til den forsvinner "bak" Solen. Det er ønskelig å se hvordan flekkgruppen utvikler seg. Kommer tilbake til dette senere.Solflekkene 28. mars 2011

Første logg fra taket

TBO - åpen 3

Dette er et første testinnlegg i Observasjonslogg.

Målet er at besøkerne dokumenterer hva de har gjort og hva de har lært . De kan også dokuemtere refleksjoner om hva som er lurt å gjøre i neste runde.

Dette kan skrives rett etter observasjonen på observatoriets datamaskin.

Her to utvalgte bilder fra Bildegalleri > Taralds observasjoner:

Venuspassasjene 2004 og 2012

Bilder tatt 8. juni 2004 med teleskopet og webkamera

Venus passerer Solen, observert med webkamera fra UiA observatoriet i Kristiansand 8. juni 2004.

Aktiviteter 2012 - se film

Aktiviteter på Tycho Brahe Observatoriet 6. juni 2012 (film med kommentarer). Neste venuspassasje som er synlig fra Kristiansand er i desember 2125.